Biografie

Ireen Bessems (Heerlen, 6 juni 1951) studeerde in haar jonge jaren plastische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. In 2011 startte ze een studie aan de Academie voor Beeldende kunst en Media in Genk. In 2018 studeerde ze daar cum laude af met als specialisatie textiele kunsten. Voor haar eindexamenwerk ontving ze van de stad Genk de oeuvreprijs. 

Elk kunstwerk is het eindpunt van een ontdekkingsreis, van een zoektocht naar kennis en inzicht. De reis begint met een eenvoudige opdracht of vraag. Hoe kan ik mijn vrienden kennen? Hoe kan het dat ik een kernexplosie zo mooi vind? Wat is de maatschappelijke betekenis van kantwerk, of brood, of diamant? Waarom doen mensen dingen voor elkaar?

Dan begint een lange weg van verkennen, van rondtasten in de raadselachtige complexiteit van de wereld, flarden kennis en inzicht vergarend, van het pad verlaten en een ander kiezen, om uiteindelijk, met eindeloos geduld en precisie, heel gewetensvol, de materialen, de vormen, de kleuren, de voorwerpen bij elkaar te brengen in een object dat het antwoord op de vraag moet zijn, of beter, een van de mogelijke antwoorden.

En zo vertelt elk object een verhaal, in al zijn delen. Lees het als een boek. De titel, soms met een kort commentaar, helpt je op weg. Kijk en vraag je af: wat is dit voor een vorm? Wat wil deze kleur me zeggen? Waarom is dit van wol, van rubber, of van spek? En welke functie had dit voorwerp vroeger? Heeft het nog betekenis, of is die betekenis misschien onderweg veranderd en zelfs onherkenbaar geraakt? Stel vragen, de antwoorden komen dan wel.